Hypotheken

Wegwijs worden bij het afsluiten van een hypotheek?

Hieronder staan een aantal punten die u in overweging moet nemen bij het afsluiten van een hypotheek. Als onafhankelijk- en ongebonden financieel adviseur staat Magnifinance u graag bij deze belangrijke beslissing. Als u nog vragen heeft na het lezen van deze tekst, neem dan contact met ons op.

Maximaal hypotheek?

De eerste vraag die bij veel mensen opkomt is hoeveel hypotheek ze maximaal kunnen krijgen. Om dit te kunnen berekenen wordt onder andere gekeken naar uw inkomen en de waarde van het onderpand. Het is in elk geval belangrijk dat de financiering (de hypotheek) en de daarmee gepaard gaande lasten betaalbaar zijn voor u. Het CHF (Contactorgaan Hypothecair Financiers) heeft een gedragscode opgesteld die daarop toeziet. De hypotheekverstrekkers waar Magnifinance uw hypotheek onderbrengt onderschrijven deze code. Kijk voor meer informatie op de site van de NVB (Nederlandse Vereniging van Banken).

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

Hoe zoek je een goede hypotheek uit? Dat is vaak een lastige klus. Veel mensen maken, volgens Magnifinance, de fout om uitsluitend te kijken naar het rentepercentage te kijken. Over welk rentepercentage hebben we het eigenlijk?

Soorten & maten rentes

Rentepercentages zijn er in allerlei soorten looptijden, van variabele marktrente welke maandelijks aangepast wordt tot en met rente die vast staat voor twintig jaar. Daarnaast zijn er ook allerlei ‘maten’ waarin de rentepercentages ingedeeld kunnen worden, wat samenhangt met de hoeveelheid krediet die verstrekt wordt ten opzichte van de waarde van het onderpand (de woning). Hoe meer krediet er verstrekt wordt ten opzichte van de waarde van de woning, hoe hoger het tarief. Dit heeft te maken met het risico dat de financiële instelling (bijvoorbeeld een bank) loopt. Als je immers meer leent dan de executiewaarde (de veronderstelde waarde van het onderpand bij gedwongen verkoop) vormt dit een (verhoogd) risico. Dus er bestaat niet zo iets als “de rente”.

Voorwaarden

De voorwaarden van een hypotheek zijn misschien zelfs wel belangrijker dan het rentepercentage. Wat heb je immers aan een lage rente als je geconfronteerd wordt met (hoge) boete bij vervroegde aflossing? De ‘kleine lettertjes’ kunnen per hypotheekverstrekker verschillen en zal er een afweging gemaakt moeten worden welke voorwaarden voor u in uw situatie wel belangrijk zijn en welke niet.

Op de site van de AFM (Autoriteit Financiële Markten) kunt u meer informatie vinden over financiële producten. Deze AFM link geeft informatie over hypotheken.