8 praktische tips om YouTube in de klas te gebruiken

YouTube in de klas

YouTube in de klas

Bij YouTube denk je misschien meestal aan al die grappige video’s over katten die er online staan. Of aan muziekvideo’s die de kinderen “de hele dag” bekijken. Maar Youtube kan ook heel praktisch zijn tijdens het lesgeven.

In navolging van de Twittertips voor in de klas, tref je hier een aantal praktische suggesties om YouTube in de klas te gebruiken.

1. Spreekbeurt via YouTube

Om een video op YouTube te plaatsen is een smartphone of een tablet met internettoegang in principe al voldoende. Dus een kind kan de was doen. Nee, beter: een kind kan er een spreekbeurt doen! Denk eens aan alle extra mogelijkheden die er zijn als leerlingen YouTube mogen gebruiken voor een presentatie. Alles wat niet in de klas kan (of mag) kan op een andere locatie zonder problemen worden opgenomen.

Leerlingen die moeite hebben om in of voor de klas te spreken, zijn hier ook mee geholpen. Zij nemen hun presentatie in alle rust op en tonen het uiteindelijk op het digibord in de klas.

2. Zorg voor verdieping via afspeellijsten

Met een afspeellijst op YouTube selecteer je alle video’s die van belang zijn voor een bepaald onderwerp of vakgebied. Deze afspeellijsten kunnen dan handig als bron voor verdieping dienen. Heel overzichtelijk en een praktische toepassing van YouTube in de klas.

Hoe maak je een afspeellijst? Klik op ‘Toevoegen aan’ onder een video. En volg de stappen.

Youtube-afspeellijst

3. Maak makkelijk een videokwis

Met een handige tool als Blubbr kan je op een makkelijke manier een kwis maken. Hiermee kan je ook de voortgang van de leerlingen over een onderwerp toetsen.

4. Maak een instructievideo

Instructievideo’s staan er genoeg op YouTube. Maar natuurlijk niet degene die je zoekt. Maak er dan zelf een! Een instructievideo maken kan heel eenvoudig met de gratis app Shadow Puppet.

Maar naast Shadow Puppet zijn er nog een paar andere manieren om een instructievideo (of screencast) op Youtube te plaatsen.

5. Help leerlingen die moeite hebben (bijspijkeren)

Op dezelfde manier waarop je verdieping aanbiedt aan leerlingen met een afspeellijst over een bepaald onderwerp, kan je ook een afspeellijst maken waar leerlingen zich kunnen bijspijkeren over een onderwerp.

Gebruik daarnaast de mogelijkheid om je lessen op te nemen (zie instructievideo). Langdurig zieke leerlingen kunnen hierdoor gemiste informatie makkelijk tot zich nemen.

6. Start een discussie

Een video kan een uitstekend middel zijn om een gesprek of een discussie op gang te brengen. “Een beeld vertelt meer dan duizend woorden”. Een video prikkelt de gedachten op een goede manier, en is dus een goed uitgangspunt voor een discussie. Het enige wat je hoeft te doen is een video vinden dat bij het onderwerp past dat je wilt aansnijden en bekijk de video van YouTube in de klas.

7. Gebruik Flipping The Classroom

Met alle bovenstaande tips wordt het uitvoeren van the classroom flip de volgende stap. Kort gezegd: de leerlingen leren thuis en de verwerking van het leerwerk vindt plaats in de klas. Je hoeft flipping the classroom niet direct op elk vak en elke les te gaan gebruiken. Maar met YouTube in de klas is de mogelijkheid er in ieder geval om het eens te proberen.

8. Gebruik “YouTube voor scholen”

YouTube voor scholen biedt scholen toegang tot honderdduizenden gratis educatieve video’s van YouTube EDU. Deze video’s zijn afkomstig van bekende organisaties zoals Stanford en TED en van educatieve YouTube-kanalen die miljoenen bezoekers hebben.

Niet alle inhoud van YouTube voor scholen is in het Nederlands. Maar er komt wel steeds meer bij. Misschien zelfs binnenkort jouw video’s?

Dit bericht heeft 1 reactie

Deel jouw reactie