Web 2.0 tips voor het onderwijs: Online tekstverwerken en meer

Data ellende, die iedereen kent

Web 2.0 tips voor het onderwijsEen regelmatig terugkerend probleem binnen het onderwijs: het programma dat op het schoolnetwerk draait is niet compatibel met het programma dat op je computer thuis werkt. Dus waar je thuis hard aan hebt gewerkt, kan je op school niet openen. En omgekeerd geldt hetzelfde. Verschillende en ook verouderde versies van Microsoft Word, of andere tekstverwerkingsprogramma’s zoals het gratis OpenOffice of Pages van Apple, zorgen hier voor een probleem.

En je hebt vast ook wel eens gehoord van iemand die zijn of haar werk had op geslagen op een USB-stick, en dat deze op onverklaarbare wijze ineens verdwenen was. Of dat de USB-stick opeens weigerde te werken. Of dat de USB-stick gebroken uit de computer of tas kwam. Wat een ellende kan dat opleveren.

‘The Cloud’ – overal toegang tot je bestanden

Er zijn een aantal mogelijke oplossingen voorhanden om bovenstaande problemen aan te pakken. Een oplossing die regelmatig wordt gebruikt wanneer je geen USB-stick hebt, is het mailen van bestanden naar jezelf. Maar het kan nog makkelijker: je documenten in ‘The Cloud’.

Google Drive is overal waar je bent, op internet, thuis, op kantoor en onderweg. Google Drive maakt het mogelijk om al je bestanden te kunnen raadplegen op plaatsen waar je toegang heb tot het internet. Maar naast de opslag van allerlei bestanden kan je in Google Drive ook direct nieuwe documenten, spreadsheets en presentaties maken.

Om van Google Drive gebruik te maken, heb je een Google account nodig. Als je al een Gmail-account hebt, dan is Google Drive al geactiveerd en kan je er zo mee aan de slag.

Je kan samen aan werkstukken of opdrachten werken, ieder vanaf zijn eigen computer. Je kan grote presentaties makkelijk delen via e-mail. Je kan zelfs kant-en-klare sjablonen gebruiken voor brieven en diverse documenten die je wilt schrijven. En tot slot ziet het er allemaal heel herkenbaar en logisch uit.

nieuw document in Google Drive

Vergelijkbare services zijn: Microsoft SkyDrive met Office Web Apps, Zoho Docs

Web 2.0 in de klas

In deze serie Web 2.0 tips voor het onderwijs verschijnen elke keer praktische websites en services die goed binnen het onderwijs te gebruiken zijn. Web 2.0 omschrijft de mogelijkheid om actief het internet te gebruiken; een berichtje plaatsen op Facebook of Twitter, een video uploaden naar YouTube, een advertentie op Marktplaats plaatsen en ga zo maar door. Het actief gebruiken van het internet omvat dus het creëren, publiceren, bewerken, beoordelen en distribueren van informatie.

Van de vele webdiensten en webapplicaties die het mogelijk maken om actief aan de slag te gaan op het internet, staat in deze serie steeds een andere mogelijkheid centraal.

Hoe kan je het web 2.0 in het onderwijs professioneel inzetten en benutten?

Dit bericht heeft 2 reacties

Deel jouw reactie