Web 2.0 tips voor het onderwijs: Informatie bewaren en vinden

Informatie bewaren en vinden

Web 2.0 tips voor het onderwijs: Informatie bewaren en vindenElke minuut gebeurt er ongelofelijk veel op het internet. Dat is ook niet vreemd als je bedenkt dat er ongeveer 2,5 miljard mensen op de wereld toegang tot het internet hebben. Daarnaast is het internet ook nog eens socialer geworden. Vroeger, zo rond de eeuwwisseling, haalde de meeste mensen alleen maar informatie van het internet. Er werd hooguit informatie gedeeld via een mailtje. Nu is het voor iedereen heel eenvoudig om zelf informatie te delen via de verschillende social media die er inmiddels zijn; Facebook, Twitter, Skype, Whatsapp, Instagram, Wikipedia enzovoorts.

Door die toegankelijkheid is er een ‘overkill’ aan informatie te vinden. Bijvoorbeeld: elke minuut wordt er meer dan 70 uur aan filmpjes geüpload naar YouTube. Het is dus onmogelijk om dit allemaal ooit te zien. Of, hoe wil je de duizenden tweets die er elke seconde verstuurd worden ooit lezen? Dat is onbegonnen werk.

Natuurlijk is niet alle informatie die op het net gepubliceerd wordt voor jou interessant. Toch zal het je regelmatig overkomen dat je iets voorbij ziet komen wat wel je interesse heeft, maar waar je op dat moment geen tijd voor hebt. Gelukkig zijn er online handige Web 2.0 toepassingen die jou je digitale leven kunnen vergemakkelijken.

Pocket

Pocket is een handige oplossing om alle interessante links op het internet op te slaan voor later. Of je nu een website hebt ontdekt achter je computer die je wilt bewaren, of wanneer je een link tegenkomt op Twitter. Pocket bewaart de link voor je. Via een app van Pocket zelf kan je de bewaarde links dan weer makkelijk terugvinden. En die links zijn zelfs te openen wanneer je geen internet toegang hebt.

Pocket is er voor je smartphone, tablet, webbrowser en computer. Bezoek de website van Pocket om een nieuw account aan te maken.

Vergelijkbare services zijn: InstapaperReadability

Feedly

feedly

Onlangs maakte Google bekend dat zij stoppen met Google Reader. Google Reader is een RSS-lezer waarmee je op één pagina veel verschillende websites in één keer kan volgen. Je hoeft dus niet elke keer je favoriete websites stuk voor stuk te bezoeken om op de hoogte te zijn van het laatste nieuws. Dat Google stopt met hun RSS-lezer wil niet zeggen dat je RSS niet meer kan gebruiken.

Feedly is een geweldig alternatief. Het doet hetzelfde als Google Reader, en ziet er eigenlijk ook nog beter uit. In een oogopslag zie je al het laatste nieuws van alle websites die jij leuk vindt. Nieuwe websites toevoegen is geen probleem. En je kan websites ook onderbrengen in groepen, zodat je alle websites over één onderwerp, bijvoorbeeld ‘Onderwijs’, handig en overzichtelijk bij elkaar hebt.

Feedly heeft ook zijn eigen app voor iOS en Android en is dus ook te gebruiken op je smartphone en tablet.

Vergelijkbare services zijn: Netvibes, Pulse, Symbaloo

Web 2.0 in de klas

In deze serie Web 2.0 tips voor het onderwijs verschijnen elke keer praktische websites en services die goed binnen het onderwijs te gebruiken zijn. Web 2.0 omschrijft de mogelijkheid om actief het internet te gebruiken; een berichtje plaatsen op Facebook of Twitter, een video uploaden naar YouTube, een advertentie op Marktplaats plaatsen en ga zo maar door. Het actief gebruiken van het internet omvat dus het creëren, publiceren, bewerken, beoordelen en distribueren van informatie.

Van de vele webdiensten en webapplicaties die het mogelijk maken om actief aan de slag te gaan op het internet, staat in deze serie steeds een andere mogelijkheid centraal.

Hoe kan je het web 2.0 in het onderwijs professioneel inzetten en benutten?

Dit bericht heeft 1 reactie

Deel jouw reactie