Web 2.0 tips voor het onderwijs: Een mindmap maken

Mindmap – breng structuur aan gedachten

Web 2.0 tips voor het onderwijs

Een mindmap is letterlijk een gedachtenmap: een overzicht opgebouwd uit begrippen, teksten, relaties en/of plaatjes, die zijn geordend in de vorm van een soort boomstructuur rond een bepaald onderwerp. Mindmaps worden voornamelijk in de werkomgeving en in het onderwijs gebruikt. Mindmapping is handig om een structuur aan te brengen aan alles wat je te binnen schiet als je ergens over nadenkt, bijvoorbeeld bij: brainstormen, ontwerpen, organiseren, samenvatten, notuleren, presenteren en leren.

Online mindmap

Nu kan je een mindmap gewoon met pen en papier/bord maken. Maar daar kleven wat nadelen aan:

 1. Het blad of bord waarop je werkt, heeft een rand. Dus je mogelijkheden zijn beperkt.
 2. Eenmaal gemaakte verbanden zijn ‘lastig’ te verleggen.
 3. Niet de mogelijkheid om extra informatie toe te voegen, zoals afbeeldingen, verdieping of gewoon URLs.
 4. Samenwerken wordt naderhand lastig

Bovenstaand lijstje met nadelen is op te lossen door gebruik te maken van Web 2.0 toepassingen die op het internet te vinden zijn. Want er zijn online tal van websites te vinden waarmee je een mindmap kan maken. We kijken hier naar enkele goede en vooral gratis voorbeelden daarvan.

Gratis online een mindmap maken

MindMeister – MindMeister is een Nederlandstalig mindmapapplicatie waar je gratis online je mindmaps kan maken, bewaren en delen. De gratis versie is echter beperkt tot 3 bewaarde mindmaps. Jouw werk kan in MindMeister geëxporteerd worden als PDF, afbeelding, tekstdocument en meer. MindMeister beschikt ook over een mooie en handige presentatiemogelijkheid waarmee je de opbouw van je mindmap als een tijdslijn kan weergeven. Tot slot: Mindmeister heeft ook een gratis app voor iPhone, iPad en Android.

Web 2.0 tips voor het onderwijs: Een mindmap maken

Bubbl.us – Het oogt wat eenvoudiger, en dat is het misschien ook. Bubbl.us is vooral handig wanneer je snel een mindmap wilt creëren. Je kan namelijk direct aan de slag. Om je gemaakte werk te bewaren, dien je wel weer account aan te maken. Bubbl.us biedt enkel de mogelijkheid om je mindmap als afbeelding te exporteren.

Mind42 – Makkelijk een mindmap maken kan met Mind42. Je kan in groepsverband een onbeperkt aantal mindmaps maken en deze mindmaps kunnen als PDF, afbeelding en tekstdocument opgeslagen worden.

Text2Mindmap – Met Text2Mindmap maak je heel erg snel een mindmap. Aan de linkerkant maak je een hiërarchische rij van begrippen en met een druk op de knop maakt Text2Mindmap er een mindmap van. Het is daarmee erg geschikt om het maken van een samenvatting te koppelen aan een mindmap.

Web 2.0 in de klas

In deze serie Web 2.0 tips voor het onderwijs verschijnen elke keer praktische websites en services die goed binnen het onderwijs te gebruiken zijn. Web 2.0 omschrijft de mogelijkheid om actief het internet te gebruiken; een berichtje plaatsen op Facebook of Twitter, een video uploaden naar YouTube, een advertentie op Marktplaats plaatsen en ga zo maar door. Het actief gebruiken van het internet omvat dus het creëren, publiceren, bewerken, beoordelen en distribueren van informatie.

Van de vele webdiensten en webapplicaties die het mogelijk maken om actief aan de slag te gaan op het internet, staat in deze serie steeds een andere mogelijkheid centraal.

Hoe kan je het web 2.0 in het onderwijs professioneel inzetten en benutten?

Dit bericht heeft 5 reacties

 1. Anthony says:

  Wij (basisschool) hebben misschien interesse maar ik zou ook graag wat voorbeeld websites zien. Hoe ziet een website als deze door jullie gebouwd is eruit?

  Groet,
  A.Verwijst
  I-Coach stichting Peelraam.

  • Jeroen says:

   Hallo Anthony,

   Op http://feeny.nl/ontwerp/ kan je de mogelijke ontwerpen van Feeny ontdekken. Nadat een ontwerpkeus is gemaakt, kunnen de gebruikte kleuren van het ontwerp naar wens aangepast worden. Bijvoorbeeld door de kleuren te kiezen die in het schoollogo terugkomen. Feeny zorgt ervoor dat de schoolsite in lijn met de huisstijl op het internet komt.

   Op dit moment zijn er gesprekken met verschillende schoolbesturen en scholen gaande. Omdat Feeny op dit moment nog maar 3 maanden bestaat, kan ik je nu helaas nog geen concrete voorbeelden van schoolsites laten zien.
   Ik kom je graag in een presentatie laten zien wat Feeny allemaal kan: http://feeny.nl/contact/

   Vriendelijke groet,
   Jeroen

Deel jouw reactie