Web 2.0 tips voor het onderwijs: Bestanden delen

Bestanden delen

Web 2.0 tips voor het onderwijs

In de beginjaren van het internet was het delen van bestanden nog niet zo eenvoudig. De floppy en de diskette maakte het natuurlijk wel mogelijk om bestanden van je computer af te halen en te delen. Maar met 1,4 MB aan opslag kon je uiteraard niet zo heel veel. De CD-r en de USB-stick brachten hiervoor een goede oplossing. Het werd mogelijk om zelfs gigabytes aan data in je broekzak mee te nemen. Alleen dan zat je nog met het feit dat deze mobiele opslagmedia verloren konden gaan zodra je CD-r beschadigd was of wanneer je de USB-stick niet meer kon vinden.

Dankzij web 2.0 zijn er nu webdiensten die bovenstaande problemen allemaal oplossen. Grotere datacapaciteiten om te delen, en dankzij ‘the cloud’ zijn je bestanden altijd en overal beschikbaar en ook makkelijk te delen.

Voor het onderwijs is het makkelijk delen van bestanden natuurlijk een uitkomst. Handig wanneer je thuis een lesvoorbereiding maakt, wanneer je fotomateriaal verzamelt voor een les en/of wanneer je bestanden te delen hebt met collega’s die te groot zijn om te mailen.

WeTransfer

WeTransfer

De website WeTransfer is een Nederlands initiatief dat in 2009 begonnen is. WeTransfer geeft je de mogelijkheid om eenvoudig en snel bestanden tot 2 GB te delen met iedereen die een e-mailadres heeft. En dat het simpel en snel werkt zie je aan de stappen:
1. je selecteert je bestanden
2. je voert de e-mailadres(sen) in van de ontvangers
3. je typt je eigen e-mailadres en je bent klaar om te verzenden
Eventueel kan je nog een bericht toevoegen.

Zodra het uploaden naar de server van WeTransfer voltooid is, krijgen diegene die de bestanden moeten ontvangen een mailtje. In dat mailtje zit een downloadlink waarmee ze jou bestanden kunnen downloaden. Jij ontvangt een mailtje zodra zij het gedownload hebben.
De bestanden die je upload naar WeTransfer blijven 2 weken beschikbaar om te downloaden. Na deze 2 weken worden ze automatisch van de server verwijderd.

Vergelijkbare services zijn: YouSendIt, Jumpshare

Dropbox

DropboxDropbox bied je de mogelijkheid om bestanden met anderen te delen, maar de belangrijkste functie van Dropbox is om overal toegang tot jouw eigen online bestanden te krijgen. Dat werkt met Dropbox heel eenvoudig: Dropbox creëert een map op je computer en alle bestanden, die je in deze map plaatst, worden geupload naar the cloud. Vervolgens kan je ten alle tijden deze bestanden benaderen en downloaden via elke computer met internettoegang.

Alleen jij hebt toegang tot jouw online bestanden, maar zoals gezegd kan je deze deze bestanden ook delen. Jouw bestanden hebben eenmaal online een link gekregen en deze link kan je delen met wie jij maar wilt via mail, facebook, etc.


Daarnaast kan je met Dropbox een deelmap aanmaken waarin je bestanden kan delen met andere Dropbox gebruikers. Je plaats een bestand in zo’n deelmap en eenieder die toegang heeft tot deze map ontvangt automatisch het bestand op zijn of haar computer.

Tot slot zijn er veel apps voor smartphones en tablets (iOS en Android) die het mogelijk maken om je bestanden in Dropbox ook mobiel te kunnen gebruiken.

Standaard krijg je 2 GB gratis opslag van Dropbox. Door vrienden of familie ook enthousiast te maken krijg je van Dropbox gratis extra opslagruimte wat kan oplopen tot 18 GB!

Vergelijkbare services zijn: Google Drive, SkyDrive, Cubby

Web 2.0 in de klas

In deze serie Web 2.0 tips voor het onderwijs verschijnen elke keer praktische websites en services die goed binnen het onderwijs te gebruiken zijn. Web 2.0 omschrijft de mogelijkheid om actief het internet te gebruiken; een berichtje plaatsen op Facebook of Twitter, een video uploaden naar YouTube, een advertentie op Marktplaats plaatsen en ga zo maar door. Het actief gebruiken van het internet omvat dus het creëren, publiceren, bewerken, beoordelen en distribueren van informatie.

Van de vele webdiensten en webapplicaties die het mogelijk maken om actief aan de slag te gaan op het internet, staat in deze serie steeds een andere mogelijkheid centraal.

Hoe kan je het web 2.0 in het onderwijs professioneel inzetten en benutten?

Dit bericht heeft 4 reacties

Deel jouw reactie