Twittertips voor het onderwijs #zes

Twitteren in de klas

Twittertips voor in de klas

Dit is deel zes in de serie ‘Twittertips voor het onderwijs’ (klik voor deel 1deel 2, deel 3, deel 4 en deel 5). Er verschijnen elke keer een aantal praktische tips die je als leraar in de klas kan gebruiken. De Twittertips zijn er op gericht om leerlingen om te leren gaan met de mogelijkheden die Twitter en social media in het algemeen kunnen bieden. Bij sommige tips is het noodzakelijk dat alle leerlingen een Twitteraccount nodig hebben, bij anderen volstaat een Twitteraccount van de leraar. De tips zijn geschikt voor de basisschool en/of het voortgezet onderwijs. Kies de Twittertips uit die voor jouw klas of situatie bruikbaar zijn.

Heb je een van de tips gebruikt, of heb je zelf nog een goede Twittertip? Deel het als reactie hieronder of tweet het naar @feenynl!

Twitterkwis

Bereid een aantal vragen voor. Verdeel de klas in groepen en start een Twitterkwis! Laat de leerlingen een hashtag (bijv. #kwisgroep8 of #kwis1mh3) gebruiken om antwoorden te geven. Degene die als eerste een correct antwoord tweet krijgt een punt.

Twijmpjes

Schrijf een rijmpje van maximaal 140 tekens volgens een vast rijmschema als AABB of ABAB. Kies een thema uit en laat de leerlingen de twijmen op basis van de voorgaande tweets.

Tien Tweetjes

Laat leerlingen een bepaald onderwerp onderzoeken, dit kan een persoon zijn, een gebeurtenis, een plaats of iets wat met een thema te maken heeft. Elke leerling tweet tien verschillende weetje wat hij of zij ontdekt heeft over dit onderwerp en deelt zo de verworven kennis.

Maak reclame via Twitter

Op Twitter wordt veel reclame gemaakt voor producten en evenementen. Staat er op school iets te gebeuren: een themadag, een open dag of iets anders waarvan anderen op hoogte gesteld mogen worden? Stel een PR campagne op en geef Twitter een prominente plaats.

Social media & services in het onderwijs

Dit bericht heeft 2 reacties

Deel jouw reactie