Twittertips voor het onderwijs #een

Twitteren in de klas

Twittertips voor in de klas

Dit is het eerste deel in de serie ‘Twittertips voor het onderwijs’. Er verschijnen elke keer een aantal praktische tips die je als leraar in de klas kan gebruiken. De Twittertips zijn er op gericht om leerlingen om te leren gaan met de mogelijkheden die Twitter en social media in het algemeen kunnen bieden. Bij sommige tips is het noodzakelijk dat alle leerlingen een Twitteraccount nodig hebben, bij anderen volstaat een Twitteraccount van de leraar. De tips zijn geschikt voor de basisschool en/of het voortgezet onderwijs. Kies de Twittertips uit die voor jouw klas of situatie bruikbaar zijn.

Heb je een van de tips gebruikt, of heb je zelf nog een goede Twittertip? Deel het als reactie hieronder of tweet het naar @feenynl!

Tweetoëzie

Maak een gedichtje van exact 140 tekens. Diverse dichtvormen moeten aan bepaalde regels voldoen, zoals een haiku, een elfje of een limerick. Daag de leerlingen uit een gedicht van precies 140 tekens te schrijven.

Volg het nieuws via Twitter

In plaats van een standaard nieuwskring kan je in de klas ook nagaan wat er op dat moment ‘trending’ is op Twitter. Waar wordt in de wereld, of alleen in Nederland, nu het meest over gesproken op Twitter?

Aardrijkstwitter

Vraag aan je volgers waar zij zich nu bevinden en kies een van de reacties uit. De leerlingen voorspellen eerst hoe ver dit van school vandaan is en daarna kunnen zij met een atlas of Google Maps nagaan of hun voorspelling klopt. Met behulp van Wikipedia, of andere sites kan je leerlingen interessante weetjes over die plaats laten opzoeken.

Tweet als een boekpersonage

Laat leerlingen in de huid kruipen van een hoofdrolspeler uit een boek. Hoe beleeft deze persoon de dingen nu om zich heen? Hoe reageert hij of zij op de actualiteit? Je kan zelfs leerlingen onderling verschillende rollen uit een boek laten spelen via Twitter. Vooral leuk als je een fictief boek als uitgangspunt gebruikt.

Social media & services in het onderwijs

Dit bericht heeft 3 reacties

Deel jouw reactie