Maak/bewerk screenshots en screencasts met deze 5 gratis tools

Screenshots en screencasts?

Maak en bewerk screenshots en screencasts met deze 5 gratis tools

Screenshots (schermafbeeldingen dus) zijn over het algemeen wel bekend. Maar de term screencast kan misschien nog onbekend klinken.

Een screencast is een digitale opname van beeldscherm door gebruik te maken van software die vastlegt wat er op het scherm gebeurt. Vaak zijn screencasts voorzien van commentaar van de maker.

Een screenshot is als ware een foto van wat er op het beeldscherm te zien is. Een screencast is in essentie een filmpje van wat een computergebruiker ziet op zijn beeldscherm.

Wikipedia

Screenshots en screencasts worden veelal gebruikt voor het uitleggen van software. Maar ook voor het onderwijs kunnen screenshots en screencasts veel betekenen.

Afbeeldingen en video in het onderwijs

Een foto zegt soms meer dan 1000 woorden, maar toegevoegd met annotaties (pijlen, punten, tekst, etc) kunnen er dat nog veel meer worden. En een korte instructievideo, of screencast dus, over datgene wat er op het scherm afspeelt, is duidelijker dan een lang verhaal. Meer to the point. Daar gaat het om. En screenshots en screencasts hoef je maar één keer te maken. Daarna kan je het inzetten wanneer het nodig is.

Onderstaande tools zijn ook zeer handig als je met Flipping the classroom in jouw klas aan de gang wilt. Of het in ieder geval eens wilt proberen. En aangezien ze allemaal eenvoudig in gebruik en bovendien gratis zijn, hoeft de technische kant geen belemmering te zijn.

Met de eerste 3 tools maak en bewerk je screenshots, en met de laatste 2 maak en bewerk je screencasts. Helemaal onderaan staan links naar eventuele bijbehorende iOS apps.

Explain and Send Screenshots

Een makkelijke en snelle manier om een schermafbeelding van een (hele of deel van een) website te maken is Explain and Send Screenshots. Dit is een Google Chrome extensie waarmee je diverse annotaties kan toevoegen aan een afbeelding. En het geeft je de mogelijkheid om de afbeelding makkelijk te delen via mail of social media.

Bounce

‘A fun and easy way to share ideas on a website’, staat er op de website van Bounce. En dat klopt wel. Ook Bounce werkt heel duidelijk en simpel. Voer de URL in van de website die je wilt gebruiken. Of upload zelf een foto. Vervolgens kan je naar wens teksten toevoegen aan deze afbeelding. En dan kan je jouw informatie delen.

Skitch

Skitch is een app geschikt voor Windows, Mac, iOS en Android. Ook met Skitch maak je een schermafbeelding en heb je een aantal mogelijkheden om de afbeelding te voorzien van diverse annotaties. Wat handig is aan Skitch, is dat je eenvoudig onderdelen van de foto kan ‘blurren’. En natuurlijk gaat het delen ook weer simpel.

Screenr

Screenr is een ideale tool om educatieve screencasts te maken. Het werkt op een erg simpele manier: klik op Record.
Een video kan bij Screenr maximaal 5 minuten duren. Lang genoeg om een goede uitleg op te nemen. Om het te kunnen delen met anderen is wel toegang tot een YouTube account nodig.

Monosnap

De vorige tool werkt alleen online. Monosnap is een app waarmee je op je Mac of PC video’s kan maken én daarnaast ook schermafbeeldingen kan maken. Een soort gratis alles-in-een oplossing.
Ook hier geldt dat een YouTube account nodig is om de video’s te uploaden, en daarnaast is er de mogelijkheid om naar andere services te uploaden; zoals bijv. Dropbox. Monosnap kent geen tijdslimiet van 5 minuten.

Dit bericht heeft 2 reacties

Deel jouw reactie