Open-Dyslexic is een gratis lettertype speciaal voor dyslectici

Lettertypes speciaal voor dyslectische mensen

Open-Dyslexic is een gratis lettertype voor dyslectische mensen

Voor dyslectici zijn sommige lettertypes erg lastig om goed te lezen. Een ‘a’ die op een ‘o’ lijkt, of een ‘h’ die op een ‘n’ lijkt maakt het lezen voor een dyslect niet gemakkelijker. Gelukkig zijn er tegenwoordig speciale lettertypes voor mensen met dyslexie beschikbaar.

Christian Boer van Studiostudio heeft het lettertype Dyslexie ontwikkeld. Dit lettertype benadert de letters op een speciale manier. De onderkant van een letter is wat dikker waardoor letters minder snel worden omgekeerd, en elke letter heeft zijn eigen ontwerp zodat letters minder snel op elkaar gaan lijken.

Om het lettertype Dyslexie te gebruiken dien je echter een licentie aan te schaffen bij Lexima.

Gratis lettertype voor dyslectici

Onlangs is er ook een gratis lettertype voor dyslectische mensen beschikbaar gekomen: Open-Dyslexic. Open-Dyslexic is een open source project gemaakt door Abelardo Gonzalez en is gratis te gebruiken op websites, voor het publiceren van boeken, etc. Het enige wat niet mag met Open-Dylexic is het te koop aanbieden.

Het lettertype Open-Dyslexic heeft dezelfde benadering als het lettertype Dyslexie. Zo maakt Open-Dyslexic ook gebruik van een verzwaarde onderkant van de letters. Alleen zijn de letters niet allemaal compleet verschillend van elkaar, zoals Dyslexie dat wel heeft.

Download Open-Dyslexic gratis!

Open-Dyslexic in je webbrowser

Bekijk elke website op je iPhone of iPad in Open-Dyslexic, speciaal voor mensen met dyslexie

Doordat het een open source project is, kunnen anderen handige toepassingen creëren met Open-Dyslexic. Zo zijn er extensies voor Safari en Google Chrome browsers beschikbaar. Met deze extensies kunnen de teksten op elke pagina in Safari of Chrome weergegeven worden in Open-Dyslexic.

Of je kan deze bookmarklet naar je bladwijzerbalk slepen: OpenDyslexic. Zodra je een pagina in Open-Dyslexic wilt weergeven hoef je alleen op de link in je bladwijzerbalk te klikken.

Er is inmiddels ook een webbrowser voor iOS verschenen, openWeb, die elke website in Open-Dyslexic op je iPhone of iPad weergeeft.

[appbox appstore 519348697]

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Helga says:

    Ik geef les en ik heb ‘open-dyslectic’ gedownload op vraag van mijn school. Ik vind het echter helemaal niet rustgevend, en ook erg kinderlijk. Ik wil het graag terug verwijderen, want alle toepassingen zijn ‘geïnfecteerd’ (facebook, google, e-mail, …). Ik weet echter niet hoe ik er terug van af moet geraken.

Deel jouw reactie