Maak een YouTube videoquiz met Blubbr

Leer jezelf de Blubbr

Maak een YouTube videoquiz met Blubbr

Blubbr is een online service waarbij je een quiz (Blubbr noemt het een ‘triv’) maakt van een YouTube video. Dat kan van een video zijn die je zelf ooit hebt geüpload naar YouTube, of van elke andere video die op YouTube staat. Een triv maken is heel eenvoudig. En nadat je klaar bent, staat het openbaar op Blubbr.tv en deel je jouw triv simpel via diverse social media kanalen of maak je gebruik van een directe link.

De triv bestaat uit stukjes video van maximaal 20 sec. waarna er een vraag volgt met 4 mogelijke antwoorden. Elke triv bestaat uit minimaal 5 vragen. Oh, en er kunnen verschillende YouTube video’s gebruikt worden. Je hoeft dus voor een triv niet een en dezelfde video te gebruiken.

Een quiz (of triv) maken met Blubbr

Als voorbeeld van een triv heeft Feeny onderstaande quiz gemaakt. Deze triv is gebaseerd op de YouTube video SGR rekenen met breuken 1a – Een half, een derde en een kwart van de Stichting Goed Rekenonderwijs.

Blubbr is eenvoudig om mee aan de slag te gaan. In een overzichtelijk scherm neem je de volgende stappen:

  1. Zoek en selecteer de YouTube video die je wilt gebruiken.
  2. Selecteer het fragment van deze video waar je een vraag over wilt stellen.
  3. Omschrijf de vraag en geef de 4 mogelijke antwoorden. Het juiste antwoord schrijf je in het groene vak.
  4. Klik op ‘Add question’. Als je nog een vraag wilt stellen over deze video, dan ga je verder met stap 2. Als je een andere video wilt gebruiken, ga je terug naar stap 1.
  5. Formuleer minimaal 5 vragen en klik daarna op ‘I’m Done’

Blubbr geeft online ook nog een duidelijk stappenplan weer.

Een triv maken met Blubbr

Nadat je jouw triv gemaakt hebt, kan je het altijd nog bewerken en aanpassen via je profielpagina op Blubbr. Ga daarvoor naar ‘My trivs -> Trivs I created’ en plaats de muis over een triv heen en klik op ‘Edit’.

Blubbr bevindt zich op dit moment nog in beta. Dat wil zeggen dat nog niet alle functies werken zoals beoogd. De software bevindt zich nog eigenlijk in een testperiode. Maar er is ondertussen al prima mee te werken.

De makers van Blubbr hebben via Twitter laten weten dat zij druk bezig zijn om ook andere talen aan Blubbr toe te voegen. Ook zullen er nog wat andere functies bij komen.

Flipping the Classroom met Blubbr?

Online vragen maken bij YouTube video’s. Dat klinkt als een goede toevoeging op het Flipping the Classroom concept. Handig voor e-learning! Door het beantwoorden van de vragen kunnen leerlingen nagaan in hoeverre ze de leerstof in de video hebben begrepen.

Hoewel Blubbr op dit moment meer gepresenteerd wordt als spelletje, kan het zeker voor onderwijsdoeleinden (en Flipping the Classroom) ingezet worden. Al zijn er nu nog wel wat haken en ogen. De verbeterpunten om Blubbr goed als e-learning tool te kunnen gebruiken zijn onder andere:

  • langere videofragmenten dan 20 sec.
  • tijd onderdeel zou uitgezet moeten kunnen worden
  • mogelijkheid om extra bijlagen (tekst, link, afbeeldingen) toe te voegen
  • verschillende vormen van vraagstellingen
  • (misschien zelfs) adaptieve vragen

 

Het framewerk van de software van Blubbr ziet er in ieder geval goed en leuk uit. Het kan alleen maar beter worden.

Dit bericht heeft 0 reacties

Deel jouw reactie