Kinderen leren programmeren met deze apps en websites

The Revenge Of The Nerds

Kinderen leren programmeren met deze apps en websites

Apps zijn niet meer weg te denken in deze wereld. Sinds de opmars van de smartphones en tablets is populariteit van het woord ‘app’ omhoog geschoten. Maar de ware betekenis van de term is niet nieuw. We kenden het voorheen gewoon als ‘programma’ of beter: ‘computerprogramma’.  Alleen dat klinkt natuurlijk niet zo sexy als app…

Sowieso werd er vroeger anders gekeken naar diegene die computerprogramma’s maakten. De term ‘Nerd’ werd dan al snel op een negatieve manier toegepast. Maar ook dat is tegenwoordig anders. Apps maken is cool. Er wordt naar je opgekeken als je dat kan.

Klooien en prutsen = leren

Als je in de jaren ’80 of ’90 geïnteresseerd was in computers, dan was het niet vreemd dat je eens met een schroevendraaier in de hand je computer te lijf ging. Puur uit nieuwsgierigheid of simpelweg om iets proberen te repareren. Of de computer crashte toen nog wel eens, omdat je met de code van programma’s aan het ‘klooien’ was.

Door al deze bezigheden leerde je veel over de werking van het apparaat. Je leerde waar de hardware voor diende en je leerde hoe de software in elkaar stak, en andersom. Daarnaast waren de computers in die tijd waren ook nog niet perfect. Dus bouwde en knutselde je aan ‘jouw’ computer, alsof het een lego bouwwerk was.

Tegenwoordig zijn computers beter, sneller, compacter. En is de software uitgebreider, gecompliceerder. De noodzaak is niet zo groot meer om zelf te gaan ‘prutsen’ met de computer. En dat is juist de manier waardoor je veel leert en ontdekt over het apparaat.

Here we are in 2013. We all depend on technology. To communicate. To bank. Information. And none of us know how to read and write code.

Er zijn legio redenen te noemen waarom het belangrijk is om te leren programmeren. In de toekomst zal elk beroep, nog meer dan nu, met computertechnologie verweven zijn. Maar behalve dat, verrijkt leren programmeren je kennis ten aanzien van logisch nadenken en probleem oplossen.

Leren programmeren met websites

Er is online veel informatie te vinden over hoe je moet programmeren. Maar meestal is deze informatie een beetje droog. Niet echt uitdagend voor kinderen. Gelukkig zijn er speciale websites waar je als kind direct mee aan de slag kan.

Scratch is een gratis Nederlandstalig programma waarmee kinderen zelf games, animaties, verhaaltjes en nog veel meer kunnen maken. Het is een geweldige tool waarmee je op basis van blokken met code werkt. Behalve het maken van spelletjes, kan je op de website van Scratch al je werk ook laten zien aan anderen. En je kan op deze manier natuurlijk ook leren programmeren van anderen.

De website scratchweb.nl is een portaal voor Nederlandse Scratch initiatieven. (Met dank aan Maarten)

Vergelijkend programma: Alice

Code Monster geeft je Engelstalige JavaScript opdrachten. Maar deze opdrachten zijn simpel en intuïtief genoeg voor de kinderen van de bovenbouw. Code Monster is gericht op actie. Wat je invoert, zie je direct toegepast. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om veel te proberen. Dankzij de ‘Reset’ knop is alles zo weer hersteld.

Vergelijkende service: Codecademy.com

Auditorium is een game, maar dan een hele bijzondere. De code bestaat uit elementen die je op het scherm een plaats moet geven. En daardoor zet je andere dingen weer in werking. Klinkt vaag misschien, maar het is erg mooi weergegeven. Onbewust ben je met de basics van programmeren bezig.

Vergelijkende games: Light-bot

Leren programmeren met apps

Er zijn ook apps waarmee je de grondbeginselen van het programmeren kan leren. Dat kan door spelletjes te spelen, of door zelfs code te schrijven en apps met behulp van een app te maken.

De principes van programmeren leer je met de onderstaande apps. Zelf games, animaties maken en leren programmeren kan met de laatste twee apps.

[appbox appstore 657638474]

[appbox googleplay com.lightbot.lightbot]

[appbox appstore 509013878]

[appbox appstore 519690804]

[appbox appstore 490514278]

[appbox appstore 439571171]

[appbox appstore 577673067]

[appbox appstore 617098629]

Dit bericht heeft 9 reacties

 1. Arvid says:

  Neem ook een kijkje bij http://www.robomindacademy.com van Nederlandse makelij:

  “Bij RoboMind Academy train je Computational Thinking: belangrijke kennis in de 21ste eeuw.

  Door een virtuele robot te programmeren, leer je over logica, automatisering en techniek.

  Logisch denken wordt direct gekoppeld aan het oplossen van relevante problemen.”

 2. Goed overzicht met leuke tools om te leren programmeren!

  Deze zomer starten wij de Lyceo CodeWeken. In 4 dagen leren leerlingen de basis van programmeren en gaan ze een eigen game of andere app maken!

  Misschien leuk om naast online leermiddelen ook zulke offline cursussen te noemen?

Deel jouw reactie