Leren en inspiratie opdoen met online video

Beeldmateriaal in de klas

Het vroeg nogal wat voorbereiding van de leerkracht wanneer hij of zij vroeger een les wilde ondersteunen van beeldmateriaal. Van de oude schoolplaten van Cornelis Jetses en M.A. Koekkoek, naar het geklungel met diaprojectors, tot één televisie en videorecorder op een verrijdbare kast in de school.

Om iets te leren is het verstandig om meerdere zintuigen tegelijk te gebruiken. Door te zien én horen wordt informatie beter onthouden dan door enkel te lezen, te luisteren of te kijken. Hoe meer zintuigen tijdens het leerproces worden aangesproken, hoe beter de lesstof beklijfd.

Het gebruik van audiovisueel materiaal, waarbij je ziet én hoort, levert dus meer leerrendement op dan het lezen van een tekst, het horen van uitleg of het kijken naar een plaatje. Beeld en geluid zijn krachtige middelen om kennis over te dragen.

Van schoolplaat naar online video – Three I Framework

De technische vooruitgang bracht het inzicht dat video vandaag de dag méér kan zijn dan passief naar wat beelden kijken. Volgens het ‘Three I Framework‘ van Young en Ascensio biedt video niet enkel een meerwaarde op het niveau van de inhoud of het beeld (‘image’), maar ook wat betreft interactiviteit (‘interaction’) en de integratie (‘integration’).

De oude schoolplaten concentreerde zich hoofdzakelijk op het beeld. De dia’s en de video van eind vorige eeuw maakte interactie mogelijk, dus de leerlingen konden zelf actief ingrijpen op wat, waar, wanneer en op welk tempo het bekeken wordt. En het huidige aanbod van online video maakt integratie mogelijk, door video te combineren met andere activiteiten zoals discussie via een forum, oefeningen via een quiz of meerkeuzevraag, extra informatie via links, etc.

Online leren voor jong en oud via YouTube en TED

Er is tegenwoordig een schat aan informatie online te ontdekken. Het is zo gek niet te bedenken of er is wel een online video over te vinden. Maar om wat orde in de video chaos te brengen (elke minuut wordt er voor 48 uur aan video geüpload naar YouTube) is YouTube, speciaal voor het onderwijs, YouTube voor scholen gestart:

“Personeelsleden en docenten van een school kunnen zich aanmelden en elke gewenste video bekijken. Leerlingen kunnen zich niet aanmelden en kunnen alleen YouTube EDU-video’s en door de school toegevoegde video’s bekijken. Alle reacties en gerelateerde video’s zijn uitgeschakeld en de zoekfunctie is beperkt tot de video’s van YouTube EDU.

Op YouTube.com/Teachers vind je honderden afspeellijsten met video’s die aansluiten op algemene educatieve standaarden, ingedeeld op onderwerp en klas. Deze afspeellijsten zijn gemaakt door docenten voor docenten, zodat je meer tijd kunt besteden aan lesgeven en minder tijd aan zoeken.” Aldus YouTube.

Doe inspiratie op via TED

Een andere geweldige bron voor educatieve online video’s is TED. TED (Technology, Entertainment, Design) is een vierdaagse bijeenkomst waarin sprekers afkomstig uit die drie sectoren elkaar informeren via korte lezingen over onderwerpen uit hun gebied van expertise of de wetenschap in het algemeen. Verdeeld over tientallen verschillende thema’s zijn er honderden inspirerende presentaties te bekijken. Speciaal voor het onderwijs heeft TED een overzicht gemaakt op ed.ted.com.

Waar de video’s op YouTube informatief kunnen zijn voor jong en oud, zijn de zogeheten TEDtalks gericht op volwassenen. De video’s op YouTube en TED zijn hoofdzakelijk Engelstalig, maar veel video’s zijn of worden voorzien van Nederlandse ondertiteling.

Geen moment gaat verloren wanneer je deze besteed op de educatieve afspeellijsten van YouTube.com/Teachers of wanneer je jezelf verrijkt middels een van de inspirerende of verbazingwekkende video’s van TED.

Dit bericht heeft 0 reacties

Deel jouw reactie