Leer en oefen klokkijken met websites en apps

Tijd om te leren klokkijken

Oefen het klokkijken onlineTot hun zesde is het tijdsbesef bij kinderen nog beperkt tot begrippen als gisteren, straks, herfst en woensdag, maar vanaf hun zesde levensjaar worden ze langzaamaan ook bewuster van de klok. Termen als ‘over 5 minuten naar binnen’, het speelkwartier en ‘om half 7 trainen’ zorgen ervoor dat de klok een belangrijke rol in hun leven gaat spelen. Het ene kind pikt het klokkijken makkelijker op dan het andere kind. De een kan prima uit de voeten met een digitale klok en snapt weer niets van de analoge klok, en bij de ander is het omgekeerd. Op school bieden de methodes doorgaans maar mondjesmaat aandacht aan het klokkijken, maar klokkijken beklijft vooral wanneer het voor een tijd goed wordt aangeboden.

Online leren klokkijken

Thuis en op school kan er prima (extra) geleerd en geoefend worden met behulp van instructie en hulp die er online aangeboden wordt. Klokkijker.nl biedt een uitstekende hulp om zowel het klokkijken analoog en digitaal te leren. Onder de menuknop ‘tijd keuze’ kan je aangeven welke tijd er weergegeven moet worden en de andere menuknoppen bieden de mogelijkheden om de oefenklokken op diverse manieren aan te passen. Daarnaast worden de antwoorden in duidelijke taal voorgelezen. Ook is er een docentenversie waarbij je zelf tijden kan opgeven, in plaats van de willekeurige tijden van de normale versie. De website Klokrekenen.nl is ideaal om zelf makkelijk en snel werkbladen met klokkijkoefeningen uit te printen. Je hebt de keus om analoge en digitale tijden te oefenen, met een opbouw van hele uren tot aan werkbladen met oefeningen in minuten. Ook kan je klokken genereren waar de tijd in woord geschreven onder staat, waarna het kind de wijzers op de klok moet tekenen.

Klokkijken met apps

Een klein nadeel van de meeste websites waar je het klokkijken kan oefenen is dat zij gebruik maken van Flash. De websites werken dus niet op een iPad. Om dat probleem op te lossen zijn er apps gemaakt om het klokkijken te oefenen.

[appbox appstore 531809006]

[appbox googleplay nl.pittaur.tl]

 

“Zet de klok” is een mooie Nederlandstalige app voor de iOS en Android waarin oefeningen worden gemaakt op een houten klok. Er zijn diverse moeilijkheidsgraden waarin het klokkijken kan worden geoefend. En het is zelfs mogelijk om de tijd te leren in het Engels, Duits en Chinees. Volgens de maker zullen er binnenkort ook nog andere talen bij komen.

[appbox appstore 366422129]

De app “Jungle tijd” pakt het op een dierlijke wijze aan met aapjes en oerwoudgeluiden. Deze app biedt het klokkijken ook in meerdere talen aan; onder andere in het Engels, Frans, Duits en Spaans. “Jungle tijd” is er ook speciaal voor iPad.

[appbox appstore 373794287]

[appbox appstore 463257815]

[appbox googleplay com.mingoville.funclock.en]

[appbox googleplay nl.frenaij.klokkijken]

Dit bericht heeft 0 reacties

Deel jouw reactie