16 punten waar je een leraar aan herkent

1. Je bent altijd je pen/potlood kwijt

16 manieren waar je een leraar aan herkent

Zit je in het onderwijs, ben je een meester of juf geweest of ken je een leraar, dan weet je dat al deze punten kloppen. Ken je zelf ook nog één of meerdere punten? Deel ze dan onderaan deze pagina. Of deel het via Twitter via @feenynl.

2. Je handen zien er soms zo uit

vieze handen

3. Je bedenkt steeds nieuwe manieren om de aandacht vast te kunnen houden

Tadaa

4. In het weekend ben je druk met nakijken, planning en voorbereidingen

day-between-saturday-and-sunday

5. Een leraar kan makkelijk binnen 2 minuten lunchen

anigif_enhanced-buzz-13047-1383323538-33

Pagina's: 1 2 3

Dit bericht heeft 39 reacties

 1. Emiel says:

  Nog een puntje wat ik veel van leraren hoor als E-monteur zijnde. ‘ik heb zo weinig vakantie, ik heb meer vakantie nodig’
  en dan loop ik ernaast en zeg ik, ik heb maar 5 weken en jij hebt minimaal 5 vakantie van een aantal weken.

 2. Lezzke says:

  Ik hoor ook dikwijls leerkrachten zeggen:”EINDELIJK vakantie”, maar het zal den deze dan toch niet zijn! =oD I LOVE my job, but I HATE the adminstration! Het zou nog fijner werken zijn zonder die eindeloze administratie! Bye the way. Klagers heb je overal, ook in het onderwijs :op

 3. Josien says:

  Maar ben je ook 4 van de 7 avonden en elke weekend een hele dag aan het werk, Emiel? Die vakantie hebben de leraren dubbel en dwars ZELF verdiend! Aan extra uren.

 4. Leen says:

  Je vergeet: elke dag met de glimlach “werken” ook al heb je buikpijn, heeft je kind zojuist de hele wagen ondergekotst of heb je in de file gestaan… Ik mag elke dag dit toneel opvoeren en ik doe het na meer dan 10 jaar eigenlijk steeds liever… En ja, ook ik heb niet altijd even veel zin om te glimlachen, of zelfs de fut niet om me kwaad te maken… Jezelf relativeren heet dat 😉

 5. nou ja says:

  Die handen hebben mijn kinderen ook!(zitten ook op school)
  Dat bureau ook (thuis). Veel leerkrachten van mijn kinderen acht ik zeer hoog.

 6. linda says:

  Ja ik snap heel goed dat het soms wel heel verwend klinkt als je aan vakantie toe bent als leraar maar ik doe dat vak al 5 jaar en als je voor een volle kleuterkkas staat ben je het soms echt wel even zat, maar dat kun je niet laten merken en die kleuters verdienen een leuke kleuterklas want dat beleef je maar 1x en de mijne was geweldig , vandaar tot ik het me nog kan herinneren.. en daarom wil ik er voor zorgen dat mijn lieve kleutertjes dat ook krijgen, dat is mijn doel en die probeer ik elk jaar weer te bereiken!

 7. Dennis Kuipers says:

  Hopelijk geef jij geen Engels, hahahahaha

  Ik ben jaren leerkracht geweest en ben nu zelfstandig ondernemer. Koester de momenten met de kids en geniet van je doorbetaalde vakantie, 11 weken per jaar. Een feit is een feit. Als ondernemer of in een andere functie op hbo niveau heb je net zoveel administratie, zoniet meer. De avonden en weekends zijn bij HBO geschoolden buiten het onderwijs zeker niet heilig, denk maar eens aan beurzen draaien bijvoorbeeld.

 8. Tanita Eeckhout says:

  Voor ikzelf voor leerkracht ging studeren had ik net zoals velen het zelfde beeld: ‘Leerkrachten kunnen toch zagen, man ze hebben zo vroeg gedaan met werken en hebben superveel vakantie!’

  Toen ik begon met de opleiding leerkracht lager onderwijs besefte ik dat na 4 uur het werk nog maar echt begint. Dat is het minst leuke werk. De voldoening van dat werk krijg je pas overdag als je de lessen die je hebt voorbereid kan geven!

  Als leerkracht snak je inderdaad wel naar vakantie, die dan vaak nog bestaat uit het voorbereiden van de eerst volgende weken na de vakantie zodat je toch een klein beetje meer speling hebt en om lange avonden te vermijden.

  Maar ik kan niet ontkennen dat het een prachtjob is! Alles voor de kinderen! 🙂

 9. Edwin says:

  Ach ik zeg altijd tegen mensen die het nodig vinden om het VAK van leerkracht weer eens tot onderwerp van (een minder positief)gesprek willen maken:”Had je maar een VAK moeten leren!”

 10. Maureen says:

  Altijd hetzelfde gezaag over de leerkrachten dat we teveel vakantie hebben. “Had er dan zelf voor gekozen”, zeg ik dan, maar dan zeggen ze “Oh, nee, dat zie ik niet zitten hoor”. Elk Beroep heeft z’n voor en nadelen, idem met leerkracht zijn. En wij hebben even veel recht om ne keer te reclameren als elk ander beroep me dunkt.
  ‘k Ga zelfs zeggen, als beginnend leerkracht vrees ik altijd voor de vakantie, want als uw interim dan net eindigt en je hebt na de vakantie geen werk dan ben je NIET betaald. 2 weken geen loon, of je nu wilt werken of niet, want er is geen werk in de vakantie.
  Wie kan er zeggen dat hij of zij na 4 jaar werken en 4 jaar positieve feedback te krijgen van z’n werkgevers, nog steeds geen greintje werkzekerheid heeft? Juist ja, leerkrachten.
  Ik lijk nu verbitterd maar ben het niet hoor 🙂 ik doe mijn werk heel graag en voldoe volledig aan bovenstaande punten. Dus ook aan puntje 14. 🙂

 11. Kim says:

  Ik vraag inderdaad dagelijks aan mijn kleuters: ‘schattebollekes, zoek eens waar de juf haar potlood heeft gelegd!’
  En dan zwijg ik nog over de andere puntjes 🙂

 12. Bob says:

  Puntje 14 is inderdaad overdreven… Maar voor elk uur dat leerkrachten werken, werkt een gewone bediende 2,5 uren. En dat is gewoon een feit.

 13. Ikke says:

  Iedereen heeft recht om te klagen over zijn of haar werk, dat klopt. Maar leerkrachten doen alsof hun werk het zwaarst van alles is. Ja… Dan gaan m’n haren recht staan als ze ook nog eens beginnen over de zoveelste vakantie waarnaar ze snakken. Die zij toch wel echt verdienen wegens hun “overuren”. Nee hoor. Een werkweek van 40 uur, zoals de meeste mensen, en daar over gaan, dan spreken we pas van overuren. En dat volhouden met 25 dagen verlof!

  Leerkrachten, geloof me vrij. Jullie hebben niet het zwaarste beroep dat er bestaat.

  • Juf says:

   Ikke volgens zegt niemand hier dat leerkrachten het zwaarste beroep hebben. Zelf werk ik 5 dagen per week in het speciaal onderwijs met kinderen met gedragsproblematiek en leerstoornissen. De werkdagen beginnen om 8 uur. Daarnaast heb ik een heftige groep. Ik moet toch echt even melden dat dit pittig is. Elke dag weer. Er komt veel agressie voor en je moet vaak elke dag een strijd leveren. Je haalt voldoening uit de kleine stapje die de kinderen vooruit gaan. En de succes ervaringen van de kids. Maar wij zijn echt steeds allemaal toe aan de vakanties. Die momenten hebben er echt wel nodig om weer even bij te “tanken” en weer nieuwe activiteiten en lessen voor te bereiden. Want het ziet er leuk uit hoor een normjaartaak op papier maar in de realiteit pakt dat toch anders uit en maak je vaak meer uren. En dat doen we vaak zonder gemopper omdat we er voor het kind staan. We willen goed onderwijs en doen dit werk met vanuit ins hart!

 14. Gietje says:

  Ik werk nu al acht jaar in het onderwijs en ik zou geen andere job willen! Oké, fysiek hebben wij geen zware job. Ik ben me daar zeker van bewust. Nooit vroeg opstaan, nooit laat op avond werken (al is dat relatief), geen officieel weekendwerk,… MAAR onderschat het alsjeblieft niet! Werkweken van 40 uren bestaan hier niet hoor bij mij. Ik hield ze al een paar keer bij en ik werk tussen de 60 en 80 uren per week, in de vakantie haal ik nog een 40-tal uur. Er staan dus wel al een paar overuren op mijn conto. Geloof je dit niet? Check dan eens gietjes.blogspot.be!

 15. Maggy Delen says:

  Gietje, nooit vroeg opstaan? Hangt ervan af hoor. Ik sta elke dag toch om 6u op, vind ik vrij vroeg. De lessen starten om 8u10 en ik woon maar op 5km van m’n werk. Maar als je het kopieer-, organiseerwerk vóór de lessen wil afhebben.. Enfin, je kent het wel!

  • Ik werk juist omgekeerd omdat ik geen ochtendmens ben :). Ik blijf dus liever ’s avonds langer dan dat ik vroeg moet opstaan. Maar 6u is inderdaad ook niet mis! Ik bedoelde gewoon dat wij nooit om 6u of zo moeten beginnen zoals ik deed tijdens mijn werk in een Delhaize toen ik geen werk in het onderwijs vond. Dan was dat om 5u opstaan, om 6u beginnen om de rekken te vullen!

 16. Jo says:

  Aan alle leraars: laat je niet zo opnaaien als ze over je vakantie beginnen.
  Aan alle niet-leraars: jullie mogen 1 (echt waar, slechts één) dagje van me overnemen: 7 of 8 uurtjes lesgeven aan een 24 12-jarigen. En dan mag je beslissen.
  Maar neen, mijn job neem je me niet af, ‘cause I love it!

 17. Roeland Croket says:

  Man, die commentaren hierboven zijn nogal kinderachtig zen. Een echt welles nietes verhaal zoals door kinderen wordt voortgebracht.
  Da’s de reden dat ik egstopt ben met lerarenopleiding, het kinderachtig gedrag. En niet het gedrag van de kinderen hé want daar kan ik begrip voor opbrengen. Maar sommige mensen hadden me zo gedegouteerd( let wel, niet allemaal hé, er zaten er evengoed zéér toffe mensen bij). Wat ik maar wil zeggen, al degenen die ge hierboven niet hoort, dat zijn waarschijnlijk de opperbeste leerkrachten die niet klagen en hun vakantie dik verdienen terwijl ze elke week na school nog uren presteren om hun werk klaar te hebben en geen tijd hebben om op artikels als bovenstaande te reageren.

 18. Ad says:

  Ik herken me hier niet in…. en heb toch 40 jaar voor de klas gestaan! 3 jaar LO (=basisonderwijs) en 37 jaar Voortgezet (beroeps)Onderwijs. (LTS)

  • AB says:

   het probleem is niet dat leerkrachten veel vakantie hebben. Het probleem is dat ze vaak vinden dat ze harder werken dan een gemiddelde andere werknemer, een zwaarder beroep hebben en er zodoende recht op hebben.Je beroep te zwaar: dan dus niet geschikt. Elk vak heeft z’n zware kanten, daar koos je voor. Teveel leerkrachten ontwrichten het onderwijs door gebrek aan kwaliteit, overwicht en motivatie.

 19. Remco Nijhuis says:

  Het idee van leraar heeft wel vaker door mijn hoofd gespeeld, kinderen helpen met hun toekomst en dromen, maar gezien het vergrootglas waar je als man in het onderwijs/kinderopvang onder ligt trekt me ht vak als leraar steeds minder aan.
  Ook de 3 jaren opleiding nu … Ik weet het niet.

 20. leupe p says:

  die te veel praat over zijn werk we hebben vandaag dat en dat gedaan vandaag zijn gewoonlijk degene die niet veel doen echte werkers denken er zelf niet aan over hun werk te praten ze hebben eenvoudig geen tijd daarvoor en denken er zelf niet aan omdat ze gewoon zijn van altijd bezig te zijn

Deel jouw reactie