Gratis complete lesmethode: Topografie in de klas

Gratis complete online lesmethode voor topografie

Gratis complete lesmethode: Topografie in de Klas

Er zijn al veel praktische digitale tools voor aardrijkskunde en topografie te vinden. Denk aan GeoGuessr, het verslavende spel dat gebruikt maakt van Google Maps, of denk aan al die handige apps voor aardrijkskunde en topografie. Maar een gratis complete online lesmethode voor topografie bestond nog niet.

Daar is verandering in gekomen met de komst van de online methode Topografie in de klas.

Topografie in de klas

Topografie is een verplicht onderdeel van het Nederlandse basis en voortgezet onderwijs. Elke leerling moet honderd geografische locaties in Nederland, honderd in Europa en honderd in de wereld beheersen. Deze lijst is opgesteld door het Cito en de KNAG (Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap).

Topografie in de klas biedt de mogelijkheid om een topografieboekje te downloaden, online te oefenen met behulp van de topotrainer voor leerlingen en kan daarnaast ook topotoetsen genereren.

Het topografieboekje kan met verschillende inhouden zelf gemaakt worden. Door simpelweg aan te klikken wat je wilt oefenen, maak je het boekje geheel op maat. Je kan op dit moment kiezen uit de gebieden Nederland, Europa en de wereld. Wellicht dat in de toekomst de Nederlandse provincies er nog bij komen. Dat zou de opbouw in bijvoorbeeld groep 6 een stuk makkelijker maken.

Train topografie op computer, tablet of smartphone

De online topotrainer stelt de leerlingen in staat om de provincies, Nederland, Europa en de wereld te oefenen. De topotrainer let streng op de spelling van de namen van de plaatsen, gebieden en landen. Om het gebruik van accenten te vereenvoudigen heeft Topografie in de klas een mooie functie toegevoegd. Als een letter een speciaal teken nodig heeft, kun je een letter op je toetsenbord ingedrukt houden. Je krijgt dan alternatieven voor die letter te zien.

Topotrainer heeft (nu nog) één oefenwijze: het programma vraagt je de juiste naam in te voeren van een stad of gebied dat getoond wordt. Andere werkvormen zijn (nog) niet mogelijk.

Als je een account aanmaakt bij Topografie in de klas dan worden jouw resultaten van je oefeningen keurig bijgehouden in een overzicht. In de toekomst is het ook mogelijk dat een leraar de voortgang van zijn leerlingen op deze manier kan volgen.

Nu nog in beta

Nog niet alle functies van Topografie in de klas werken nu al helemaal goed. Vandaar dat op de website ook wordt vermeld dat de software zich nu nog in een beta versie bevindt. Maar achter de schermen wordt hard gewerkt om aan het begin van schooljaar 2013-2014 alles in orde te hebben.

Topografie in de klas ziet er uit als een goed alternatief voor de reeds bestaande methodes voor topografie. Dit is helemaal het geval zodra er wat meer oefenmogelijkheden en niveaus beschikbaar zijn.

Dit bericht heeft 2 reacties

Deel jouw reactie