Geschiedenis in secondes op het internet

Communicatie in vroegere tijden

“Mr Watson—Come here—I want to see you”. Alexander Graham Bell sprak met deze woorden op 10 maart 1876 de eerste zin uit die over een elektrische lijn werd verzonden. Iets meer dan 38 jaar eerder, op 6 januari 1838, demonstreerde Samuel Morse met de zin “A patient waiter is no loser” zijn code aan het publiek.

Twee voorbeelden van geschiedschrijvingen van ‘moderne’ communicatietechnieken. Deze beroemde zinnen zijn echter discutabel omdat er in beide gevallen andere partijen zijn die beweren dat zij al eerder deze technieken hadden uitgevonden en/of getoond.

gelobistu in got alamehtigan fadaer - de oudste Nederlandstalige zin

De zin “Hebban olla vogala nestas hagunnan hinase hic anda thu, wat unbidan we nu?” uit de 11e eeuw, wordt in de volksmond vaak beschouwd als de oudste Nederlandse zin. Ook niet geheel correct, want de tekst uit de Utrechtse doopgelofte: “gelobistu in got alamehtigan fadaer – ec gelobo in got alamehtigan fadaer” uit de 8e eeuw is toch beduidend ouder.

Daarnaast zijn er echter nog oudere verwijzingen naar het Nederlands gevonden in de Latijnse wettekst van de Lex Salica uit de Merovingische tijd, 5e tot 8e eeuw. In deze wettekst bevinden zich losse woorden als hanthavin en skuldig.

Moderne communicatie

Tegenwoordig hebben we het een stuk makkelijker om de geschiedenis op te zoeken. Zo kunnen we nog steeds de allereerste website gemaakt door Tim Berners-Lee uit 1990 bezoeken: http://info.cern.ch. We kunnen met trots melden dat het Nederlandse www.nikhef.nl één van de eerste 3 websites ooit was. En kunnen we de eerste Nederlandstalige zin op Usenet uit 1984 (een voorloper van het WWW) nog terug lezen: Oftewel je gaat je gang maar broer.

Dankzij The Wayback Machine op archive.org zien we dat Google in 1998 er eigenlijk niet veel anders uit zag. Wat hetzelfde geldt voor Marktplaats in 1999. En voor veel websites kunnen we ook op zoek naar het eerste wat er op deze sites werd gepubliceerd. Zo startte Mark Zuckerberg een account op zijn eigen Facebook op 11 februari 2004. Het eerste Youtube filmpje werd gepubliceerd op 23 april 2005:

De eerste tweet werd geschreven op 21 maart 2006 om 2 minuten over 10 ’s morgens door Jack Dorsey. En de eerste Nederlandstalige tweet verscheen op Twitter dankzij Martijn van Es:

 

Geen seconde meer verloren

Martijn tweette dit bericht op 15 juli 2006 om precies 21:32:36 en op exact hetzelfde moment maakte ene Carsten Neumann een foto in Berlijn.

Het aanhalen van gebeurtenissen heeft zich van tijdperk, naar eeuw, naar dag, naar tot op de seconde nauwkeurig ontwikkeld. Daarnaast zijn toekomstige gebeurtenissen nu via verschillende media als weblogs, nieuwssites, fotoservices en social media aan elkaar te koppelen.

Nieuws, groot of klein, is een seconde later al geen nieuws meer. Maar eenmaal gepubliceerd is de geschiedenis ten alle tijde en tot in lengte der tijden, in tekst en beeld, vanuit verschillende invalshoeken online te raadplegen.

Dit bericht heeft 0 reacties

Deel jouw reactie