Herbeleef onze geschiedenis in 3d

Geschiedenis in 3D? Virtuele opgravingen!

Herbeleef de geschiedenis in 3d

Archeologen van de Universiteit van Groningen doen regelmatig opgravingen in de buurt van Rome. Aan de hand van een laserscanner hebben zij een virtuele opgraving mogelijk gemaakt.

Met behulp van een Kinect sensor kunnen onderzoekers een virtuele zaklamp bedienen. In onderstaand filmpje is dat goed te zien. Daar lijkt het net alsof de zaklamp zich ver weg van de onderzoeker bevindt, maar vanuit het standpunt van de onderzoeker zit de zaklamp precies op de plek van de hand.

Ook een 2500 jaar oude woonheuvel, een zogeheten wierdedorp in het Groningse Ezinge, is gereconstrueerd. In het onderstaande filmpje ervaar je de geschiedenis in 3D van een Noord-Nederlandse boerderij.

Rome Reborn

Rondkijken in de stad Rome in het jaar 320 na Christus. Op deze site kun je met behulp van filmpjes en afbeeldingen een rondvlucht boven en door de virtuele omgeving van Rome maken.

Stonehenge

Een 3D-model van de prehistorische stenencirkel Stonehenge. Ook de stand van de maan in de lucht boven het oeroude monument is te zien. Sommige historici geloven dat Stonehenge een primitieve kalender was, gebaseerd op het schijnsel van de maan. De website Stonehenge3D werkt tijdelijk niet helemaal goed, maar dit zou spoedig in orde moeten zijn.

Machu Picchu

De universiteit van Arkansas heeft een uitgebreide 3D-scan gemaakt van de Incastad Machu Picchu in Peru. Deze scans waren de basis van een filmpje van de geschiedenis in 3d van Machu Picchu.

Akropolis

Ook de Akropolis in Griekenland is virtueel te zien op een website met achtergrondinformatie. Hier gaat het om een serie foto’s die in een 3D-model zijn geplakt. Een zelfde soort techniek die gebruikt wordt voor Google Street View.

Dit bericht heeft 0 reacties

Deel jouw reactie