Werken met revisies

Zodra een pagina wordt gepubliceerd wordt de inhoud van deze pagina bewaard op de server. Als er hierna op deze pagina aanpassingen worden gemaakt, dan wordt deze nieuwe pagina bewaard. Echter, de oude voorgaande inhoud is nog niet verloren. Van de pagina worden revisies gemaakt.

Open revisies

In het blok “Publiceren” is nadat een pagina voor de eerste keer (na publicatie) wordt bewerkt, de regel “Revisies” verschenen. Achter “Revisies” staat een getal dat aangeeft hoe vaak er opgeslagen veranderingen zijn geweest.

open-revisies

Klik op “Bladeren” om de revisies van deze pagina te bekijken en te vergelijken.

Revisies vergelijken

In het scherm “Revisies van ‘naambericht’ vergelijken” zien we aan de rechterkant de huidige inhoud van de pagina staan. In de linkerkolom staat de versie die daarvoor is opgeslagen.

revisies-vergelijken

1. Vorige / Volgende

Met deze buttons navigeer je tussen de revisies van deze pagina.

2. Revisie door

Dit geeft aan wie de maker is van de revisie. Dit is de revisie die hier direct (aan de linkerkant dus) onder staat.

3. Titel

De titel van de pagina.

4. Inhoud

Hier gebeurt het grote vergelijken. De rode en groene velden laten zien waar veranderingen hebben plaats gevonden. De donkerder gekleurde regels geven de exacte verandering in dat veld aan.

5. Huidige revisie door

De revisiepagina in het voorbeeld laat zien dat we nu niet naar de meest recente pagina kijken. We kijken naar de vorige versie en vergelijken deze met de versie daarvóór.

6. Tijdlijn

De tijdlijn geeft het bovenstaande bij 5 nogmaals weer. Uiterst links bevindt zich de oudste versie (blauwe 1) en uiterst rechts de laatste versie (blauwe 4). In dit voorbeeld zijn er nog 2 andere versies gemaakt, precies er tussen in (blauwe 2 en 3). In het voorbeeld bekijken we nu dus revisie 2 en 3.

7. Vergelijk twee revisies

Maar wat nu als we revisie 1 en 4 willen vergelijken? Dan gebruiken we deze functie. Eenmaal geactiveerd kunnen we met de tijdlijn de gewenste revisies met elkaar vergelijken.

8. Zet deze revisie terug

Met ‘deze revisie’ wordt de versie bedoeld die precies onder de blauwe button staat. De versie aan de rechterkant.

Zodra je op “Zet deze revisie terug” klikt wordt er overigens weer een nieuwe revisie erbij gemaakt. Zodat je ook altijd weer naar de vorige versie terug kan.

9. Terug naar de bewerkingspagina

Wil je helemaal niets aanpassen? Klik op de naam van de pagina (de paginalink bij 9) om terug te keren naar de normale bewerkingspagina.

LET OP: revisies worden bij tijd en wijle opgeschoond. Dat wil zeggen dat zij niet altijd beschikbaar blijven. Dit wordt gedaan omdat veel revisies bij een pagina de website in snelheid kan vertragen.