Media toevoegen – afbeeldingen

Een afbeelding toevoegen aan een bericht/pagina doe je met de button “Media toevoegen”. Een klik op deze button opent een scherm waarin je afbeeldingen kunt uploaden, maar ook ‘oude’, reeds geuploade afbeeldingen kan selecteren of hergebruiken.

Bepaal de plaats waar je de afbeelding in de tekst wilt hebben

Plaats de cursor in het scherm waar je de afbeelding wilt laten zien. En klik op “Media toevoegen”. De plaats kan overigens later nog makkelijk veranderd worden.

Media-toevoegen-plaats-afbeeldingen

Hoe voeg je een afbeelding toe?

In het scherm dat verschijnt nadat je op “Media toevoegen” hebt geklikt, zijn 3 mogelijkheden om een afbeelding toe te voegen.

Media-toevoegen-selecteer-upload

  1. Selecteer een bestaande afbeelding uit de “Mediabibliotheek”.
    Dit is de makkelijkste weg, de afbeelding staat immers al op de server.
  2. Upload een nieuw afbeelding via “Bestanden uploaden”
    Klik op de button “Bestanden selecteren” of sleep de afbeeldingen die je wilt toevoegen naar dit scherm toe (alleen mogelijk met nieuwe browsers).
  3. Voeg een afbeelding toe via  “Invoegen via URL”
    Staat de afbeelding ergens op een website en heb je de link van alleen die afbeelding? Dan voer je de link (URL) in daar waar “http://” staat.

Selecteer de afbeelding of meerdere afbeeldingen

Wanneer je een nieuwe afbeelding hebt geüpload, dan is deze automatisch geselecteerd. Je kan echter meerdere afbeeldingen selecteren door de Ctrl-toets (cmd op Mac) op je toetsenbord ingedrukt te houden en met je muis de andere afbeeldingen aan te klikken.

Media-toevoegen-selecteer-afbeelding-meerdere-afbeeldingen

Klik tenslotte op “In pagina invoegen”.

Extra mogelijkheden – Weergaveinstellingen bijlagen

Rechtsonder in het scherm “Media toevoegen” bevinden zich de opties “Weergaveinstellingen bijlagen”. (Je hebt de mogelijkheid om deze instellingen te gebruiken voordat je de afbeelding invoegt op de pagina, maar deze instellingen zijn ook nog allemaal te bewerken als de afbeelding eenmaal is ingevoegd. Klik daar voor op de afbeelding in het tekstvak. De afbeelding wordt dan blauw weergegeven. Linksboven verschijnen twee buttons. Selecteer de linker, het fotootje.)

Uitlijning

Een afbeelding kan op verschillende plaatsen ten opzichte van de tekst getoond worden. De uitlijning bestaat uit 4 mogelijkheden: “Links”, “Gecentreerd”, “Rechts” en “Geen”. “Links” wordt de afbeelding links van de tekst geplaatst en bij “Rechts” is dit uiteraard rechts van de tekst. De tekst loopt bij deze twee mogelijkheden langs de afbeelding. “Gecentreerd” plaats de afbeelding in het midden ten opzichte van de tekst, er loopt nu geen tekst langs de afbeelding. Bij “Geen” wordt de afbeelding links weergegeven, ook nu loopt er nu geen tekst langs de afbeelding.

Media-toevoegen-uitlijning

NB. Kies je voor “Links” of “Rechts” dan kan het in het tekstveld lijken alsof de afbeelding strak op de tekst staat. Wees niet bang, dit wordt op de website zelf automatisch goed weergegeven.

LET OP: Houdt er bij “Geen” rekening mee dat er 1 regel naast kan staan. Ook kan bij “Gecentreerd” de bijbehorende tekst gecentreerd worden weergegeven. Wil je deze situaties voorkomen, plaats dan de cursor direct achter de afbeelding en druk op de entertoets.

Link naar

Een afbeelding kan op verschillende manieren als link gebruikt worden. “Linken naar” biedt 4 mogelijkheden: “Mediabestand”, “Bijlagepagina”, “Aangepaste URL” en “Geen”.

Laten we met de makkelijkste beginnen: als je voor “Geen” kiest kan een afbeelding niet aangeklikt worden. Er is dus geen link aan de afbeelding verbonden. De 3 andere mogelijkheden verbinden wel een link aan de afbeelding.
Bij “Mediabestand” linkt de afbeelding naar de afbeelding zelf. In de meeste gevallen zal een klik op de afbeelding de afbeelding in een apart scherm laten zien. “Bijlagepagina” laat de afbeelding zien in een aparte pagina (Feeny raadt deze instelling niet aan). “Aangepaste URL” geeft je de mogelijkheid om een afbeelding te laten linken naar een hele andere site.

Media-toevoegen-linken-naar

Afmeting

Zodra een afbeelding wordt geüpload, worden 4 (soms 3 – “Volledige grootte” is niet altijd beschikbaar) mogelijkheden geboden om de afbeelding weer te geven. Achter elke mogelijkheid wordt weergegeven wat de afmeting is in pixels.

Media-toevoegen-afmeting