De beste onderwijsposters van Loesje

Loesje leerde…

De beste onderwijsposters van Loesje

Loesje viert dit jaar haar 30e levensjaar. En in deze 30 jaar heeft dit meisje vele kritische en humoristische opmerkingen de wereld in gestuurd, aan de hand van de bekende posters. Het doel van Loesje is om de wereld mooier te maken. Mooier maken door mensen een spiegel voor te houden, of door een lach op het gezicht te toveren aan de hand van Loesje’s teksten.

Op de website voor scholieren:

Wat is het doel van Loesje?
Loesje wil de wereld veroveren. En dan niet zoals Alexander de Grote, maar op zo’n manier dat iedereen dezelfde kansen heeft op lichamelijke en geestelijke ontwikkeling. Genoeg eten en denken voor allen dus. Mensen aan het denken zetten, laten lachen en nieuwe perspectieven bieden. Dat klinkt misschien wat groots, maar Loesje behapt de wereld op haar eigen manier. Gewoon bij de lekkerste stukjes beginnen.

Loesje is opgericht in 1983. Zij is begonnen vanuit zes mensen die uit verschillende actiebewegingen kwamen. (Bijvoorbeeld: antikernenergiebeweging, kraakbeweging, zulke dingen.) Maar in al die clubs zat in 1983 niet veel beweging meer en bovendien waren ze overal tegen, dus die 6 mensen zochten een andere manier om hun betrokkenheid bij de wereld te ventileren. De mensen zelf eens laten nadenken over alles, je eigen mening vormen en een positief geluid, dat is wat ze wilden. Na een vruchtbare verzinavond rond de keukentafel werd Loesje ‘geboren’. De eerste jaren kwam je Loesje nog alleen in een paar steden tegen, zoals Arnhem en Nijmegen, maar na te hebben meegedaan met de verkiezingen in 1986 kreeg zij landelijke bekendheid.

Waarom probeert Loesje het met posters?
Omdat Loesje denkt dat het mogelijk is om met posters haar betrokkenheid bij de wereld te uiten en dat op zo’n manier te doen dat ze andere mensen aan het denken zet over diezelfde wereld en hun betrokkenheid.

Loesje en het onderwijs

Het thema ‘Onderwijs” is veelvuldig bij Loesje aan bod gekomen. Een selectie daarvan tref je hier aan. Ken je nog een andere goede onderwijsposter van haar? Deel deze dan onderaan deze pagina.

Klik op een poster voor een vergroting.

Dit bericht heeft 1 reactie

Deel jouw reactie