5 manieren om Skype in de klas te gebruiken

Lessuggesties voor Skype

Skype in de klas

Skype, ontstaan in 2003 in Estland, werd in korte tijd een zeer populaire online service. Wereldwijd omarmde miljoenen mensen de mogelijkheid om gratis, of in ieder geval een stuk goedkoper, met anderen te (video)bellen.
Door het wereldwijde succes van het programma zijn er mooie mogelijkheden voor het onderwijs ontstaan.

Het gemak waarmee je een videogesprek start, maakt het mogelijk om eenvoudig met anderen in contact te staan. En het is niet belangrijk waar deze personen zich bevinden.

Ontdek hier lessuggesties en ideeën waarvoor je Skype in de klas en op school kan gebruiken.

1. Gastsprekers in de klas

Gastsprekers zijn voor een school belangrijk om leerlingen meer over bijvoorbeeld werk of levenservaring, uit de eerste hand, te laten leren. Niet iedereen heeft echter de tijd om een bezoekje aan een school te brengen. Dankzij Skype is het toch mogelijk om een gastspreker makkelijk in de klas te ontvangen. Daarbij biedt de Skype app op smartphone en tablet, dankzij de camera, de gastspreker zelfs de mogelijkheid om bijvoorbeeld een rondleiding te geven.

2. Leer interviewen

Op een goede manier vragen stellen is niet makkelijk. Wil je iets te weten komen over een persoon, dan zal je voorbereidingen moeten maken en op onderzoek moeten gaan. Wat wil je te weten komen? Hoe stel je vragen? Hoe doe je dat bij iemand die jouw taal niet spreekt? Met Skype kan je dit goed oefenen. Bij een gastspreker, maar zelfs ook bij een klasgenoot die achter een andere computer zit. Door de gesprekken op te nemen met opnamesoftware voor Skype, kan je naderhand de gevoerde gesprekken prima evalueren.

3. Contact met scholen in het buitenland

Elke school heeft wel eens een project waarbinnen Skype prima gebruikt kan worden. Denk aan schoolprojecten voor goede doelen of een Aardrijkskundeproject over andere landen of gebieden. Contact via Skype met andere scholen in het buitenland verhoogt de beleving van het project enorm.

4. Een oudergesprek via Skype

Het lijkt in eerste instantie misschien wat onpersoonlijk, maar een oudergesprek via Skype is nog altijd persoonlijker dan een brief of een telefoongesprek. Mits je de videofunctie van Skype gebruikt. Ouders die vanwege hun gezondheid aan huis zijn gebonden of ouders die vanwege hun werk moeilijk tijd voor school vrij kunnen maken, kan je als leraar op deze manier toch zien en spreken.

5. Zieke leerling, toch op school dankzij Skype

Een leerling, die een lange tijd niet naar school kan komen vanwege een ziekte, kan (belangrijke) lessen prima volgen via Skype. En een bijkomend voordeel is, is dat de leerling ook betrokken blijft bij datgene wat in de klas gebeurd.

Skype in het klaslokaal

Of ‘Skype in the classroom’, zoals Skype het zelf noemt, is een platform waar Skype het gebruik van hun software voor scholen zo makkelijk mogelijk wilt maken. Skype biedt hier onderwijsgevenden een scala aan mogelijkheden en suggesties. Bezoek Skype in the classroom om meer te leren over de mogelijkheden. Via Skype in the classroom kan je ook in contact komen met andere scholen, of zelf een oproep plaatsen en andere scholen uitnodigen.

Dit bericht heeft 0 reacties

Deel jouw reactie