21 dingen die elke leraar van de 21e eeuw moet kunnen

Beste leraar, welkom in de 21e eeuw!

21 dingen die elke leraar van de 21e eeuw moet kunnen

De wereld waar jij vroeger in bent opgegroeid is heel anders vergeleken met de wereld waarin jouw leerlingen nu opgroeien. Wat voor jou nu misschien nog een ontdekking is, is voor hen al de normaalste zaak van de wereld.
Om bij te blijven tref je hier een overzicht van datgene waar een moderne leraar van nu aan zou moeten voldoen. Een overzicht, zodat jij jouw leerlingen voor kunt bereiden op hun 21st century skills. Welkom in de 21e eeuw!

1. Kies het juiste communicatieplatform

Kies je voor een sms, een e-mail, een tweet, een Skype gesprek, een Google Hangout? Dit is afhankelijk van hoe én met wie je wilt communiceren, en waarom je wilt communiceren. Waar je vroeger enkel een persoonlijk gesprek, de brief en de telefoon tot je beschikking had, zijn er tegenwoordig veel meer mogelijkheden bijgekomen. Die vaak beter en efficiënter kunnen werken.

2. Grote bestanden versturen

E-mail is niet altijd geschikt om bestanden te versturen. Grote bestanden van meer dan 10MB worden vaak niet geaccepteerd via e-mail. Dropbox, Wetransfer en Google Drive zijn enkele voorbeelden van sites die het mogelijk maken om makkelijk grote bestanden te delen. Houd er rekening mee dat het voor de ontvanger zo makkelijk mogelijk moet zijn om de bestanden te ontvangen.

3. Een screenshot maken op PC, Mac en mobiele apparaten

Een screenshot (afschermafdruk) kan soms erg van pas komen. Op een PC druk je op de Print Screen (Prt scr) knop. Op een Mac gebruik je cmd+shift+3 om een volledig screenshot te maken. En het kan ook mobiele apparaten: op iOS druk je de aan/uit-knop op de rand van het apparaat in tegelijk met de home-knop aan de voorzijde. Bij Android druk je de volumeknop in tegelijk met de aan/uit-knop. Is het nog onduidelijk? Of staat je apparaat of besturingssysteem er niet bij? Kijk dan op take-a-screenshot.org

4. Weten wat ‘memes’ zijn

Derpina? Forever Alone? Yolo? Grumpy Cat? Op social media gaan memes vaak snel rond. Leerlingen zijn er gek op, dus enige kennis van zaken is altijd handig. LOL!

5. Duidelijk communiceren

De intonatie is moeilijk over te brengen wanneer je typt. Wees hier bewust van en houd hier ook rekening mee: kies de juiste manier van communiceren (zie 1.) of maak gebruik van tekens (bijv. smiley’s :-), emoticons ♡, cursieve letters, “aanhalingstekens”).

6. Zoeken, installeren, organiseren, gebruiken en verwijderen van smartphone apps

Dit lijkt logisch. Zorg ervoor dat je het ook kan.

7. Verschillen tussen soorten bestanden kennen

Wat zijn de voordelen van een PDF ten opzichte van een .doc? En wanneer gebruik je een .jpg of een .png?

8. Openen en gebruiken van verschillende soorten bestanden

Wel eens een bestand moeten openen dat eindige op .odt of .ods? Dit zijn bestanden die horen bij Open Office (niet iedereen werkt met MS Office). Dit soort bestanden zijn niet altijd even makkelijk te openen. In dit soort gevallen kan Google een goede hulp zijn. Zeker wanneer je het woord ‘converteren’ bij de zoekopdracht plaatst.

9. Maken en beheren van YouTube kanalen, Pinterest borden en andere sociale bronnen van digitale media

Om je educatieve digitale verzameling aan films, teksten, foto’s, links, etc overzichtelijk te bewaren én het makkelijk te kunnen delen met anderen, is het slim om sociale websites te gebruiken, zoals YouTube, Pinterest en Scoop.it

10. Weten hoe je efficient via Google kan zoeken

Je weg vinden op de miljarden pagina’s van het internet hoeft niet lastig te zijn, zolang je maar weet hoe je moet zoeken. Handig en snel informatie zoeken op het internet met Google is dus een must om te weten.

11. Leerlingen bewust maken van hun ‘online imago’

Online bezig zijn houdt in dat je digitale broodkruimels achterlaat. Deze kruimels blijken vaak onuitwisbaar te zijn. Bewustwording hoe je met het internet om moet gaan is dus van groot belang. Zie ook 18.

12. Bloggen

Je verzamelt over de tijd al snel een hele hoop online informatie. Waarschijnlijk heb je al het een en ander verzameld (zie 9.). Een blog of een website is een perfecte manier om alles te combineren en jouw digitale kennis en ervaringen te delen met leerlingen of andere leraren.

13. Kleine computerproblemen oplossen

Een computer is echt niet kapot wanneer er een kabeltje niet goed zit. Maak jezelf de ‘basics’ van een elektrisch apparaat eigen. Weet waar elke kabel bij een computer voor dient. Weet ook hoe je een modem moet resetten, of hoe je de taal van je toetsenbord op je PC weer op Nederlands instelt (druk op de linker Alt-toets en tegelijk op de linker Shift-toets, dus Alt (links)+Shift.), of hoe je iets moet installeren of verwijderen.

14. Omgaan met een grote hoeveelheid aan informatie

Dagelijks komen er veel links voorbij en soms zitten daar hele praktische tussen. Maar je hebt niet altijd de tijd om daar direct aandacht aan te besteden. Een goede oplossing is om je favoriete websites te lezen via RSS, middels Google Reader Feedly. Of maak gebruik van services als Instapaper, Pocket of Readability.

15. Gebruik maken van de ‘Cloud’

Als je een @hotmail, @live of @gmail account hebt, dan gebruik je de ‘Cloud’ waarschijnlijk al een aantal jaren. Online bestanden opslaan (zie ook 2.), online tekstverwerken, push berichten op je smartphone, automatisch synchroniseren, dit zijn maar een paar mogelijkheden die de ‘Cloud’ ons tegenwoordig brengt. En alles is op elke computer of apparaat met internettoegang beschikbaar.

16. Maken, publiceren en delen van digitale media

Behalve dat je educatief digitaal of online materiaal verzamelt (zie 9.), zul je ook materiaal maken. Net zoals jij gebruik kan maken van werk van anderen, kunnen anderen baat hebben bij jouw werk. Dit geldt voor leerlingen, studenten en andere leraren. Publiceren en delen van digitale (educatieve) media (zie 12.) is dus een mooi gebaar.

17. Educatieve bronnen online vinden en gebruiken

Social media is er niet alleen om foto’s van je auto of van je baby te delen. Gebruik social media ook met je werk in het achterhoofd. Volg andere leraren op twitter, volg educatieve borden op Pinterest, bekijk inspirerende video’s via TED. Blijf geïnspireerd of laat je juist inspireren!

18. Mediawijsheid

Niet alles wat online staat is natuurlijk waar. Voor iedereen is het soms nog moeilijk om de media online goed in te schatten. Daarnaast wat moet je allemaal met deze media? Mediawijsheid ontwikkelen is een goed streven, voor leraar en leerling.

19. De waarde van de vraag is belangrijk dan de correctheid van het antwoord

In een tijd waarin we antwoorden op vragen in no-time via Google kunnen vinden, is het antwoord op een vraag niet meer zo van belang. De juiste vraag stellen is veel belangrijker geworden.

20. Leer de digitale taal

Om een boek te lezen is het handig als je de geschreven taal machtig bent. Om een computer te gebruiken is het handig om digitaal geletterd te zijn. Je hoeft niet direct een programma te kunnen schrijven, maar enig inzicht in wat er ‘achter de schermen’ afspeelt is goed.

21. Gebruik Game-based leren in je lessen

Computerspelletjes spelen willen leerlingen altijd wel. Games zijn uitdagend, geven je topscores, kan je bonuspunten halen, laten je levels up gaan. Het onderwijs kan hier nog veel van leren.

Hoe kan je het web 2.0 in het onderwijs professioneel inzetten en benutten?

Dit bericht heeft 8 reacties

Deel jouw reactie