12 tips om een iPad in de klas te gebruiken

Aan de slag met de iPad in de klas

Tips om een iPad in de klas te gebruiken

De tablet is niet meer weg te denken uit onze dagelijks leven. Voor het eerst in jaren is zelfs de verkoop van computers gedaald, mede dankzij de opkomst van de tablet. In de klas doen de handzame computers nu langzaamaan ook hun intrede.

Vaak is het nog wel de vraag wat je als leraar met zo’n ding kan of moet doen. Hier tref je een lijst van 12 tips over hoe je een iPad in de klas kan gebruiken. Tips voor zowel de basisschool als het voortgezet onderwijs.

Als er een * achter de tekst staat, dan tref je onderaan dit bericht een iPad app dat bij dit onderdeel hoort.

1. Keuzemogelijkheid

Je leert het prettigst wanneer je van mening bent dat je zelf de keuzes hebt mogen maken. Wanneer je namelijk iets opgedrongen wordt dan sta je niet open om dingen te leren. Dit klinkt prettig in de oren: “Vandaag gaan we de tafels oefenen en er zijn een aantal tafelprogramma’s waar jij uit kan kiezen”. Op deze manier blijft de leerling in controle, ondanks dat je als leraar toch de richting hebt aangegeven.

2. Presentaties

Een ‘saaie’ powerpoint presentatie is met een tablet verleden tijd geworden. Veel apps kunnen tegenwoordig samenwerken. Een presentatie gemaakt op een tablet kan makkelijk verrijkt worden met foto’s, tekeningen en filmpjes. En met de juiste koppelingen kunnen deze toevoegingen zelfs tijdens de presentatie gemaakt en getoond worden.

En zodra de presentatie af is, kan het makkelijk bewaard worden of eenvoudig gemaild of gedeeld via social media.

3. Social media

Gebruik je social media in de klas? Of heb je misschien een Twitteraccount voor de klas? Voor alle bekende social media platformen zijn er apps te downloaden. Of kies voor een (web)app als Hootsuite of Tweetdeck om Twitter en Facebook in één handige app op een tablet te gebruiken.

4. Muziek

Luisteren naar muziek is leuk, en ook dat gaat prima op een iPad. Echt leuk wordt het pas wanneer je zelf muziek kan maken. En ook dat gaat perfect op een tablet. Met een app als GarageBand kan je de mooiste composities zelf maken. En met meerdere tablets samen maak je een complete band.*

5. Kunst

Op een tablet kan je de kunst heel dicht naar je toe halen dankzij een website als Google Art Project. De streken van de kwast zien er waanzinnig uit op je scherm. Maar daarnaast zijn er ook apps waarbij leerlingen zelf voor kunstenaar kunnen spelen. Met iStopMotion maken zij bijvoorbeeld zelf geweldige animatiefilmpjes.*

6. Nieuws

Het laatste nieuws heb je in no time te pakken als je een iPad in de klas gebruikt. Geef een tweetal leerlingen de opdracht om een nieuwsbericht uit te kiezen wat zij belangrijk vinden. En laat ze ook motiveren waarom ze dat vinden. Handig als je voer voor discussie nodig hebt.

7. Informatica

Je hoeft leerlingen niet meer uit te leggen hoe een tablet werkt. Zelfs één-jarigen kunnen er probleemloos mee overweg. Maar hoe werkt het nu precies? De digitale taal is belangrijk om te begrijpen, want dit geeft je inzicht in hoe processen verlopen. Voor de iPad zijn er goede apps ontwikkeld waarmee je zelf games kan creëren.*

8. Maatschappij

De klas is een samenleving op zichzelf. En soms kan het best lastig om de leerlingen verder te laten kijken dan hun eigen neus lang is. Een iPad maakt het mogelijk om makkelijk videochats op te starten dankzij apps als Skype en FaceTime. Het enige wat je nodig hebt is een andere school om mee te communiceren. Skype in the classroom kan daarbij een goed startpunt zijn om inspiratie op te doen en wereldwijd andere scholen te ontmoeten.

9. E-books

Boeken blijven natuurlijk belangrijk in de klas, maar een E-book op een tablet biedt de leesbeleving hele nieuwe dimensies. Er zijn E-books die je voorlezen of animaties bevatten. Andere boeken toetsen jouw kennis van datgene wat je hebt gelezen. Maar vooral het feit dat je letterlijk duizenden boeken op 1 iPad kan plaatsen is natuurlijk al een enorme winst.

10. Talen

Engels? Spaans? Chinees? Een andere, nieuwe buitenlandse taal leren is eenvoudig te regelen met een iPad. Er zijn in de AppStore veel verschillende apps te vinden waarmee je op verschillende niveau’s een taal kan leren. En de opgedane kennis is misschien te combineren met andere school ergens in het buitenland (zie 8.).

11. Wetenschap

De tablet blijkt een geweldig apparaat om op een prachtige manier wetenschappelijke kennis te vergaren. Hier kan geen ouderwetse kaart tegen op. Inzoomen op het eigen lichaam, of op een hemellichaam, of een kikker ontleden? There is an app for that!*

12. Leerstijlen

Volgens de cirkel van Kolb heeft iedereen een andere leerstijl. En in de klas merk je dat als leraar in de praktijk ook goed. De ene leerling wilt graag direct aan de slag en de ander kijkt liever eerst even hoe het moet. Een iPad geeft de leraar de mogelijkheid om gedifferentieerd te aan de slag te gaan. Leerlingen kunnen werken en leren op de manier die het beste bij hen past.

[appbox appstore 408709785]

[appbox appstore 484019696]

[appbox appstore 364147847]

[appbox appstore 377626675]

[appbox appstore 519690804]

[appbox appstore 439571171]

Dit bericht heeft 2 reacties

Deel jouw reactie