10 x Rube Goldbergmachine – kettingreacties voor in de klas

Waarom makkelijk doen als het moeilijk kan?

Een Rube Goldbergmachine

De Rube Goldbergmachine is een machine dat eenvoudige opdrachten op een ingewikkelde manier laat uitvoeren. Het is vernoemd naar Rube Goldberg, een cartoonist die in de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw deze machines ontwierp.

Een typische Rube Goldbergmachine laat een kettingreactie plaatsvinden waarin natuurkundige en wiskundige regels, zoals zwaartekracht en veerkracht, een hoofdrol spelen. Een vallende knikker, rollende bekertjes, banden, dominostenen, boeken, linialen, tafels, speelgoed, kasten, dozen, lego, emmers, etc. Alles is in principe te gebruiken om een Rube Goldbergmachine te laten werken.

Zo’n kettingreactie is uitermate geschikt om leerlingen creatieve oplossingen te laten ontwikkelen voor alledaagse handelingen. Daarnaast verkrijgen ze inzichten in natuurkundige aspecten waarin zelfs de 3 wetten van Newton verklaard kunnen worden.

Rube Goldbergmachine ideeën voor op school

Wat de machine uiteindelijk doet is het minst belangrijk van de kettingreactie. Het kan zo simpel zijn als een belletje laten rinkelen, een ballon doorprikken of een bekertje omstoten. De uitdaging zit hem erin om het proces zo lang mogelijk te laten duren. Of het proces zo ingewikkeld mogelijk.

Ontdek hieronder 10 verschillende ideeën en uitwerkingen van een Rube Goldbergmachine. En laat je inspireren voor een hele creatieve activiteit op school.

Inspiratie voor kettingreacties nodig?

Sommige kettingreacties zijn wat lastiger in de klas te realiseren, maar kunnen wel als een goede inspiratie dienen.

Dit bericht heeft 0 reacties

Deel jouw reactie